Nederlanders zijn dol op huisdieren. In 2020 werd ontdekt dat 3,8 miljoen huishoudens bij elkaar verantwoordelijk zijn voor ongeveer 27 miljoen huisdieren - ongeveer twee miljoen meer dan in eerste instantie werd gedacht. Katten zijn de koploper: 23,4 procent van huishoudens heeft een kat, maar kort daarop volgt de hond met 17,8 procent. De hond is voor veel mensen een trouwe vriend en voor sommigen zelfs onderdeel van de familie. Het is dan vaak moeilijk te verkroppen als er zich problemen met de hond voordoen. Het is immers toch je trouwe vriend.
Je stinkt een uur in de wind
Een probleem waar veel hondeneigenaren mee kampen is de onplezierige en stinkende urinegeur die achterblijft als je hond in huis plast. Dit is uiteraard een minder probleem als je met je hond op vaste momenten naar buiten gaat, maar als je ermee te maken krijgt wil je het het liefst ook zo snel mogelijk weer weg hebben. Gelukkig is het met de juiste middelen snel en effectief te verwijderen. Het is dan wel zaak dat je het juiste middel kiest om de pislucht van de hond te verwijderen. Pas bijvoorbeeld op dat je geen middel kiest dat schade aan kan richten aan je meubilair of, erger nog, je hond. Ook zijn er middelen die alleen de geur maskeren en niet het probleem in de kern aanpakken. Kies dus het juiste middel uit.
Oorontsteking
De urinegeur in huis is iets waar jij vaak het meeste last van hebt, maar er zijn ook zat kwaaltjes waar de hond meer last van ondervindt dan jij. Neem bijvoorbeeld een oorontsteking. Een veelvoorkomend probleem: naar schatting heeft zo’n 20 procent van de honden er last van. Het blijkt veel voor te komen bij rassen met slappe, hangende oren. Denk hierbij aan Basset Hounds of Cocker Spaniels. Oorontsteking bij honden wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van vocht, bacteriën en gist, maar ook allergieën, oormijt, vuil of wondjes kunnen een factor zijn.
Gelukkig is het goed te behandelen. De dierenarts kan de oren grondig schoonmaken met medicinale oorreiniger en vaak wordt er een schoonmaakmiddel en/of medicijnen voorgeschreven dat je thuis kunt gebruiken. Is de infectie ernstiger, dan komen er antibiotica en ontstekingsremmende medicijnen bij aan te pas. De lengte van de behandeling hangt af van de ernst van de ontsteking. De meeste ontstekingen verdwijnen binnen een paar weken, maar ernstige infecties kunnen maanden duren om op te lossen.