Wil je graag een recreatiewoning verzekeren? Dan is het van cruciaal belang om er aandachtig voor te zijn dat je hierbij rekening moet houden met de exacte situatie die voor jou van toepassing is. Zo wordt er bijvoorbeeld in de praktijk een onderscheid gemaakt tussen het verzekeren van een recreatiewoning welke uitsluitend door jouzelf wordt bewoond en een vakantiehuis welke wordt verhuurd aan toeristen. In ieder geval, ben jij van plan om een verzekering voor een vakantiehuis af te sluiten? Dan is het zeer interessant om aandacht aan de onderstaande tips te besteden.
Tip 1: Wat wil je precies allemaal verzekeren?
Bij een recreatiewoning verzekeren is het in eerste instantie belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je nu precies allemaal wenst te verzekeren. Hierbij kan je niet alleen denken aan het verschil tussen enerzijds de inboedel en anderzijds de opstal, wat bovendien ook te denken van het verschil tussen de hoofdwoning en de eventuele bijwoningen waarvan sprake is? Voor heel wat recreatiewoningen geldt dat ze niet alleen bestaan uit het hoofdpand, maar bijvoorbeeld ook uit een garage, een tuinhuis of misschien wel allebei. Het kan zeker een goed idee zijn om er bij een recreatiewoning verzekeren voor te kiezen om ook deze bijgebouwen te laten dekken.
Tip 2: Recreatiewoning verzekeren bij verhuur of niet?
Een extra belangrijk aandachtspunt om bij een recreatiewoning verzekeren aandacht aan te besteden heeft te maken met het feit dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen een vakantiehuis welke wel en welke vooral niet wordt verhuurd. In het laatste geval is het zo dat er hiervoor geen aparte polis of dekking dient te worden voorzien. Is er wel sprake van verhuur? Dan is dat een ander verhaal.
Ben je van plan om je recreatiewoning te gaan verhuren? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je verplicht bent om dit te melden aan de verzekeraar. De polis die je moet afsluiten verschilt immers afhankelijk van de verhuursituatie. Kies je er niet voor om de verzekeraar op de hoogte te stellen van de verhuur? Hou er dan rekening mee dat mogelijke schade die ontstaat tijdens het verhuren naar alle waarschijnlijkheid niet zal worden vergoed. Bovendien loop je ook het risico dat de verzekeraar je verzekering annuleert als gevolg van het verstrekken van foutieve informatie. Het is dus zeer belangrijk om dit gewoon correct aan te geven aan de verzekeraar van je vakantiehuis.
Tip 3: Denk niet alleen aan het dekken van de opstal
Bij een recreatiewoning verzekeren is het zo dat er niet zomaar één, maar wel twee verschillende zaken verzekerd kunnen worden. In eerste instantie kan je er uiteraard voor kiezen om de opstal van het pand te verzekeren. Daarnaast is het echter tevens een mogelijkheid om te kiezen voor het verzekeren van de inboedel. Voor dit laatste geldt dat dit allerminst een overbodige luxe is. Het is namelijk zo dat niet alleen de opstal, maar ook de inboedel een aanzienlijke waarde kan vertegenwoordigen. Door ervoor te kiezen om deze waarde in te dekken kan je rekenen op een zo optimaal mogelijke bescherming wanneer er zich ooit een schadegeval voordoet.